Amit a dinnyéről tudni kell...

  • Mindig törekedjünk a friss dinnye vásárlására. (Viszonteladóimat is arra ösztönzöm, hogy mindig friss dinnye legyen a pulton.)
  • A tompa hangú (pufogós), kevésbé friss, illetve túlérett.
  • Az egyik kezünkbe tartott dinnyét, ha megkopogtatjuk és az rengő hangot ad ki,akkor jó eséllyel friss, finom dinnye kerül az asztalra.
  • Fogyasszuk mindig hűtve!
  • A megvágott dinnyénél törekedjünk a mihamarabbi fogyasztásra.
  • Nagyon sok vitamin található benne, magas káliumtartalma miatt segít átmosni a veséket. Mivel víztartalma nagyon magas, rendkívül vízhajtó hatású, ezáltal az egész szervezetből segít kitakarítani a káros anyagokat, ráadásul hidratál is.
  • Magas kálium és magnézium tartalmának köszönhetően hatékonyan csökkenti a vérnyomást, az erekre és az érfalakra nehezedő terhelést, amitől az egész keringésünk egészségesebb lesz. A benne található karotinoidok erősítik az érfalakat, és megakadályozzák a vérrögök kialakulását, így a szívnek is jót tesz.
  • A görögdinnyében a gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiségben van jelen a likopén, ami a gyümölcs vöröses színét adja, ez a hatóanyag pedig csökkenti a prosztatarák kialakulásának okát. Arról nem is beszélve, hogy a dinnyében a sok antioxidáns csökkenti az ízületi gyulladások, a rák és a szívroham kialakulásának kockázatát.
  • Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a görögdinnye nem tartalmaz zsírt, szervezetünkben pedig növeli az energiatermelést a fogyasztása, de megvéd minket többek között az időskori vakságtól.
  • 10 dkg görögdinnye körülbelül 29 kalóriát tartalmaz, ami nagyon alacsony, tehát egyáltalán nem hizlal. Továbbá 90-95%-ban vizet tartalmaz, ezért nyáron kiváló gyümölcs a folyadékpótlás szempontjából is.

Egy dinnye élete

Görögdinnye

Ahhoz, hogy a görögdinnyék az első pillanattól kezdve ideális körülmények között fejlődhessenek, néhány fontos előkészületi lépésre van szükség.

Elsőként a talaj előkészítési munkálatokat, a szántást, a fogasolást és a kombinátorozást kell elvégezni.

Ezt követően egy talajmaró géppel megdaráljuk a földet, alaptrágyát juttatunk bele, majd profilozás után rákerül a talajtakaró fólia.

Bakhát készítés

Miután kialakítottuk a megfelelő termőtalajt, következik a locsolórendszer kiépítése, mivel a dinnyének nagy a vízigénye, és a bőséges öntözést igényel.

Mindezek után az ültetés a következő lépés: a palánták a földbe kerülnek.

A palánta megérkezik
Erős gyökérzet
Palánta a helyén

Ültetést követően felső fóliával takarjuk a palántákat, ezzel egyfajta védelmet és állandó párát biztosítva ahhoz, hogy a növény stabilan fejlődhessen.

Ezzel megkezdődött a palánták fejlődése, kedvező körülmények között, napos helyen, eleget téve a dinnye magas vízigényének, hamar megindul a növekedés és rövid idő múlva a kis palánták erős, szerteágazó növényekké alakulnak.

Nincs más hátra, minthogy megszabadítsuk a növényeket a takarófóliáktól, így teret nyerve, szabadon nőhetnek, és nevelhetik majd a kis dinnyéket.

Ültetés Fóliával betakart palánták
Megindul a fejlődés
Fólia levétel után

A felső fólia eltávolítása után köztakaró fóliát helyezünk el a sorok között, ez meggátolja azt, hogy a dinnye elgazosodjon. Ahogy a tökfélék családjainak többi tagjai is, úgy a dinnyék is indáról nőnek. A dinnye fejlődésének következő szakaszában megindul a virágzás.

Köztakaró fólia
Egészséges inda
Dinnye életének kezdete

Virágzást követően rövid időn belül a kis dinnyék rohamosan elkezdenek fejlődni.

Virágzás után
Fejlődés
Természet a természetben

Ahhoz, hogy végül egészséges és szép görögdinnye kerüljön a Vevő asztalára, felelős gazdaként a növényvédelemről is gondoskodni kell.

Növényvédelem
Növényvédelem

Mindezek után elérkezik az idő, hogy elkezdjük a dinnye szedését, majd szállítását a telephelyre.

Telephelyre
Telephelyre

A megtermelt dinnyékről nem maradhat le, a mára már „védjeggyé” vált dinnye matrica, amivel a minőségi és megbízható és nem utolsó sorban a finom, friss görögdinnye (Suzy, Rubin) üzenetét közvetítjük a Vásárlóink felé.

Krecs cimke
Suzy
Rubin

Egészségére :)

Megérett dinnye
Megérett dinnye
Megérett dinnye
Megérett dinnye
Megérett dinnye

Krecs Árpád EV.

5751 Nagykamarás, 0225/2. hrsz

+36-30/963-63-63

info@krecsdinnye.hu

Copyright © 2000 - 2022 Krecs Árpád. Minden jog fenntartva.


Készítette: BSzoft Informatika